Annerledes tanker #5

Kontinuerlig utvikling.

Verden er nå ikke-lineær, eksponentiell, asynkron og i full hastighet, og det betyr at de tradisjonelle tilnærmingene som en gang gjorde organisasjoner vellykkede ikke lenger er levedyktige. Det krever nå at vi tar en mye mer kreativ tilnærming for å utforske nye veier fremover og skape en helt ny morgendag.

I denne utgaven av Annerledes Tanker ønsker jeg å dele noen refleksjoner knyttet til innovasjon. Hvordan innovasjon trenger motstand. Jeg kaster nok litt stein i glasshus hos flere av dere, men det er vel prisen for å leke med gråstein.

Benytter også anledningen til å vise deg min nye hjemmeside.
Jeg håper jeg formidler tydelig hva jeg bidrar med. Fra mitt perspektiv blir evnen til å tenke annerledes en av de viktigste ferdighetene for morgendagens arbeid - om det ikke allerede er det.

Dette er ikke mitt lengste nyhetsbrev, da jeg jobber hardt for bli ferdig med en sertifisering. Jeg lover derimot å komme med et siste før året er omme og vi skriver 2022.

Jeg håper du finner dette nyhetsbrevet like interessant som tidligere utgaver. Det har vært hinsides gøy å motta så mange responser. Tydelig at det er av interesse for flere av dere, så jeg håper dere deler og får flere til å lese.

Vær på ditt beste,
Sigmund

 

Ny tydeligere nettside, 
flere tjenester.

Jeg har tatt meg tiden til gjøre nettsiden min tydeligere og jeg er selvfølgelig spent på hva dere synes. Gi meg gjerne en ærlig tilbakemelding.

 

Innovasjonsteori.

Veldig mange bedrifter snakker om og omtaler seg som innovative. På tross at de faktisk ikke er det. Det eksisterer mye forskning knyttet til innovasjon. En av mine favoritter er Helix modellen til Nils O. Fonstand ved MIT.

Fonstand sine funn konkluderer med at tverr-funksjonelle team med en “prøv og lære mentalitet” har sin funksjon, men det finnes ytterligere gevinst å oppnå fra teamene ved å endre mål og beslutningsrettigheter – og sikre at team blir finansiert og belønnet deretter.

© 2020 MIT Sloan Center for Information Systems Research, Fonstad.

“Innovasjon er avgjørende for enhver bedrifts langsiktige suksess. Pass på at du ikke kaster bort innsatsen din. Omfavn – og finansier – paradokset at for å innovere med større verdi raskere, må tverr-funksjonelle team ta tid til å lære.”
— Nils O. Fonstad.

En vanlig misforståelse er at Bonsai er et treslag. Faktisk refererer bonsai til å kultivere, forme og ivareta trær. Når man kultiverer og former for eksempel et fikus tre til å bli et bonsai tre gir man treet både omsorg og næring. Man tilfører også en gitt motstand ved å beskjære og binde treet.

Jeg er en stor tilhenger av innovasjons metoden Helix til Nils O. Fonstad, men jeg mener den trenger en ytterligere faktor, nemlig motstand. Motstand er ganske fascinerende. Enten bukker du under for motstanden, ellers så kjemper du deg igjennom eller rundt. Mitt personlige eksempel på motstand henter jeg fra kampsport, noe jeg liker å fylle tiden min med. Riktignok har jeg hatt en svær forbanna dørstokk de siste ukene. Jeg har ikke "orket" å utsette meg for motstanden. Jeg vet når jeg kommer tid vil jeg få juling i 120 minutter. De siste 30 minuttene er intensive og ydmykende. Vi mennesker er programmert til å ta den minst risikable og enkleste veien til målet. Du vet selv hvordan du instinktivt tenker når noen ber deg om en tjeneste som kanskje krever at du må stå opp noen timer tidligere, eller stå igjen med Sorte-Per.

I kampsport belønnes man ved nye belter. En anerkjennelse for motstanden du har vært igjennom og utviklingen du har hatt. For å bli best må man muligens innovere seg selv med å kombinere kampsporten med for eksempel andre idretter og øvelser som dans og tankemønster øvelser. Dette for å skape bedre og raskere infrastruktur i hjernen. For å bli dyktig trenger du ikke bare tid, som Malcom Gladwell beskriver så godt i boken “Outliners”. Gladwell skisserer at du behøver om lag 10.000 - 50.000 intensive timer for å mestre noe virkelig godt. For å gi 10.000 timer en relevans, kan du forestille deg at du trener 3 timer intensivt hver eneste dag i 9 år.
For min del antar jeg at det vil ca ta meg ca. 15 år å få et sort belte i kampsporten jeg har begynt med nå, dersom jeg kommer meg over dørstokken.

Vi kjører prosessen Path-Duration-Outcome opptil 35.000 ganger per dag, og hver eneste gang beregner hjernene våre hva vi sitter igjen med;"What`s in it for me?".

Livet i Autopilot er flott. Vi opplever at vi mestrer. Vi er effektive og kan produsere enorme mengder. Synd er det da at å produsere hurtig ikke lenger er en ferdighet som er så attråverdig. Viktigheten av å skape hurtig er derimot svært så gjevt.

I neste utgave av Annerledes tanker kommer jeg til å skrive litt mer om det. Om ikke, så kommer det en liten ekstra e-post rett før eller rett etter jul.

Motstandsfaktoren kan komme i flere former.
Den kan komme av nødvendighet, slik Covid-19 har endret oss gjennom de siste 21 månendene. Motstand kan komme av nysgjerrighet, hvis man egenhendig oppsøker det. Man kan også implementere motstand ved å anerkjenne at det er en viktig faktor. Da trenger man å samarbeide med individer som ser ting annerledes enn dere selv.

Stein i glasshus og holder perler for svinn, men jeg poengterer kun at mitt perspektiv er gyldig. 

Jeg mener at innovasjon ikke nødvendigvis kommer fra den yrkesgruppen som normalt leverer tjenestene. Det finnes det utallige svært gode eksempler på, men la meg ta noen. Uber som er verdens største drosje selskap, eier ikke en eneste drosje. AirBnB er verdens største tilbyder av steder å overnatte, men eier ikke eiendom.
Elon Musk gjør det med hver eneste selskap han driver. 
Vi kan også titte til gründer bedriften Askeladden. Elsk eller hat. 
De vil mest sannsynlig ikke stoppe å utfordre bransjer som står på stedet hvil. 

På samme måte vil jeg påstå at interiørarkitekter ikke vil utvikle morgendagens innovative kontorer. Arkitekter vil heller ikke tegne distruptive nybygg. Lærere vil ikke revolusjonere utdanningen. Det betyr ikke at de ikke er dyktige til arbeidet sitt. De fleste av dem er svært kompetente og dyktige til å utføre arbeidet sitt, men det er en stor forskjell mellom tjenester og innovasjon.
Distrupsjon kommer utenfra fordi de som normalt leverer tjenestene ikke har tid, ikke evner eller kapasitet til å tenke utenfor boksen.De oppsøker ikke motstanden i samme grad som utenforstående. Autopiloten tar dem. For mange bedrifter kan det være faktureringsgraden som tar dem. 

Om de yrkesgruppene som normalt leverer tjenestene skal innovere må de samarbeide i nye og andre tverr-funksjonelle team. De må våge å utfordre seg selv og søke motstand. De må skape hurtige og bedre løsninger som de kan teste ut, uten å vente på empiriske data og forbrukerundersøkelser. Bedrifter må akseptere og forberede seg på at de må slutte å tenke at de skal vinne, men heller omfavne muligheten til å lov til å fortsette spillet. 

Hvordan? Da får du spørre meg, men letthet er en potensiell større trussel mot fremgang enn motgang.

Det siste avsnittet svei kanskje litt, beklager det. 
Jeg gir deg motstand, slik at du kan tenke annerledes.

Forrige
Forrige

Annerledes tanker #6

Neste
Neste

Annerledes tanker #4