Annerledes tanker #4

Det har vært hyggelig å få eposter hvor jeg kan lese at nyhetsbrevet etterspørres.

Det har gått litt tid siden sist. Den siste tiden har vært både lærerik og hektisk.
Noe som er bra. Jeg håper dette nyhetsbrevet genererer nye annerledes tanker for deg.

Vær på ditt beste

META OFFICESPACE

Metarommet vi har lett etter er kanskje ikke abstrakt lenger.
Det menneske-sentrerte arbeidsområdet er funnet ved å forstå det dype emnet for hva et kontor har vært, trekke fra industrialisme og legge til menneskelig atferd. Kontoret blir noe mer enn kontoret.
For å endre definisjonen vår av kontor må vi først definere ulike kulturelle rammer og akseptere den edle kunsten å være annerledes – både som organisasjoner og som mennesker.

Jeg antar dere har fått med dere at Facebook byttet navn nylig til Meta. En rebranding som mildt sagt overgår NSB sin transformasjon til Vy. Spørsmålet er hvorfor. Hva er årsaken til at en av verdens fremste merkevarer velger å bytte navn?

Normalt sett velger merkevarer å bytte profil enten for å komme seg ut av en krise eller for å definere en ny strategi.
Det er mulig at det var en kombinasjon av begge, men jeg er ganske sikker på at dette var særdeles godt planlagt over lang tid.

I oktober 2018 lanserte #Carlings en revolusjonerende kampanje.
En utelukkende digital kampanje. Spørsmålet som ble stilt var; ”Trenger influencere fortsatt fysiske klær?”
Følgerne deres ser jo “bare” bildet deres i 3 sekunder og med tanke på miljøet ønsker Carlings å minimere fotavtrykket.
Svaret ble kolleksjonen “Neo-Ex”.

Klikk for å se Carlings sin video

En hel-digital kolleksjon hvor man lastet opp et bilde av seg selv, før man dro visa kortet på virtuelle klær som i etterkant ble manipulert på deg i bildet.

Jeg gikk selvfølgelig av hengslene og brant 120 dollar.
Om du spør meg, ganske så kult.

Gamification eller spillifisering slik det heter på norsk, har svøpt inn over oss. Spillifisering er å bruke elementer og prinsipper fra digitale spill og implementere dem utenfor spillsammenheng.
Formålet er å motivere til problemløsing, engasjement, læring og mestringsfølelse.

På min sønn sin skoleipad har jeg over de siste årene blitt introdusert for utdanningetatens tilnærming.
Hvis du har spilt et spill på Xbox eller Playstation, så har du muligens opplevd at du får mulighet til å kjøpe ekstra utstyr og skins som det heter. Du kan altså øke spilleropplevelsen din ved å kjøpe utstyr, eller skins som det heter. Det gjør deg ikke nødvendigvis bedre, men det gleder mange å personifisere sin avatar.

Nå er det viktig at du vet hva en avatar er.
En avatar er den digitale personen du ønsker å være i det digitale rom. I spill som Fortnite har det blitt omsatt skins (digitale klær m.m) i årevis og til store summer. Du styler, tilpasser og utvikler din avatar gjennom reisen i det digitale rom, altså metaspace.

Metaspace er med andre ord et rom som overskrider det vanlige fysiske rommet, for eksempel cyberspace.
Tidligere har det kun vært oss som er glad i å spille som har opplevd dette rommet, men nå tar Meta (Facebook) alle sine brukere over i det digitale rommet.

Det som skjer nå er at Meta trykket på akselerasjons pedalen, og det blir full gass fremover. Husk på er at det finnes dem som tilbringer mer tid i cyberspace enn i den fysiske verden. De har sine egne valutaer, eget språk og ulike samfunn. De preges ikke av handikap, hudfarge eller etnisitet. De har til og med sin egen kunst.

I løpet av de siste ni månedene har min interesse for NFTer vokst. Nysgjerrigheten min toppet seg da Mike Tyson x Cory Van Lew publiserte sin kunst og solgte for millioner.

NFT, altså en non-fungible token er skapt av blockchain teknologi. Denne teknologien gjør at det er nærmest umulig å hacke, endre eller modifisere. En NFT kan tolkes som digital kunst, hvor det finnes bare ett unikt kunstverk.
Da kommer marked og etterspørsel inn i bildet, og over de siste månedene har prisene for disse digitale kunstverkene skutt i været.

Så, hva nå?
Fra mitt perspektiv er den digitale verden i dag like viktig som den fysiske, og jeg tror mange av oss snart må stille oss spørsmålet hva som er den ekte. Før vi vet ordet av det vil vi shoppe i metaspace. Hva vi ser nå er kun starten med NFTer.
Mulighetene er nesten uendelige.

I desember 2019 ble det offentlig at NIKE patenterte Cryptokick og en annerledes tanke for kjøp og salg av NFT baserte produkter. Den 27. oktober 2021 varemerkeregisterte NIKE sin logo og formål for metaspace. Varemerkeregistreringen omhandler en virtuell butikk med digitale varer. Altså ikke-fysiske varer.

For noen få dager siden gikk de ut og søkte etter Metaverse designere.

Meta (tidligere Facebook) har nå investert ca 10 milliarder kroner i Metaverse. Snart vil vi handle kunst, smykker, vesker, sko og klær i og kun for det digitale rommet. Det vil finnes virtuelle gallerier som vi kan besøke, muligens kun med en invitasjon. Det vil finnes virtuelle objekter som overgår prisen av fysiske produkter.
Alt dette og mer, kun for å utsmykke din avatar, eller ditt digitale hjem.

Dette kommer definitivt til å påvirke arbeidsplassen også.
Bedrifter vil skape sitt meta workspace i den virtuelle verden og innkjøp av møbler, kunst og interiør vil bli gjort både i den fysiske og den digitale verden. Vil en NFT medfølge når en bedrift kjøper et fysisk produkt? Vil vi se Metaverse møbelforhandlere?
Vil vi ta til takke med enklere fysiske møbleringer?
Vil dette medføre mindre fysisk konsum eller økt energi forbruk?

Jeg velger å avslutte denne teksten med å skildre følgende; Tenk om du kunne kjøpe workspace skins.

Akkurat i dag kunne jeg tenkt meg å sitte her.

ALI GALLEFOSS

Jeg ble kjent med Ali i februar i år, da han helt ut av det blå tok kontakt med meg og spurte om vi kunne ta en prat vedrørende arbeid og morgendagens arbeidsplass.
Jeg kjente ikke til ham, men jeg digger folk som tar kontakt.
Et par minutter etter eposten Facetimet Ali meg, og samtalen vandret i halvannen time.

På fredag sist uke tok jeg en kaffe med Ali Gallefoss på Tim Wendelboe. Ali lever i krysningspunktet mellom kunst, interiørarkitektur, mote og håndverk. Han er ikke bare visjonær, men annerledes og for min del - svært interessant. Vi hadde en super interessant samtale om kunst, romlighet, metaspace og jeg gleder meg til å se hva han fikk ut av samtalen.

Den siste tiden har Ali samarbeidet med andre ledende kreative bedrifter i Norge, som Snøhetta og Holzweiler.
Jeg er utrolig nysgjerrig på hvordan Ali tenker! Dette er en mann som ser ting annerledes enn de fleste andre.

Dersom jeg skulle skapt en arbeidsplass i dag ville jeg hatt denne herremannen med på laget. Dette er mer eller mindre utelukkende hans evne til annerledes tanker, selv på tross at han muligens befinner seg mer i en kunstnerisk dimensjon.

Gode kreative og innovative løsninger trenger autonome og kryssfunksjonelle grupper av mennesker.

Uansett gleder jeg meg til neste samtale med Ali.

Sjekk ut hjemmesiden hans

TRENGER DU OG DIN BEDRIFT HJELP TIL Å TENKE ANNERLEDES TANKER OG BRYTE OPP KONFORMITET?

DA TAR DU KONTAKT.

Forrige
Forrige

Annerledes tanker #5

Neste
Neste

Annerledes tanker #3