Annerledes tanker #10

Bøker verdt å lese.

Det er sommerferie, om ikke snart. Dessverre er det slik at det er den eneste tiden de tar seg anledning til å lese bøker. Min lille sommer gave til mine lesere er noen av mine favorittbøker, ikke minst min måte å lese bøker på.

De siste årene har jeg lest mer enn på lenge. Det har vært godt, ikke minst hjulpet meg til å skrive litt bedre selv. Jeg leser for å fylle hodet og skriver for å tømme hodet. 

Jeg elsker å lese, men jeg har muligens en litt annerledes lese-prosess enn de fleste. Jeg leser sidene diagonalt, og det går temmelig fort. Samboeren min hevder jeg jukser, og ja kanskje det. Moren min gjør faktisk det også, så kanskje det en lært teknikk? Hun har sagt at Churchill visst nok gjorde det samme. 

  1. Første gjennomlesning. Max hastighet. 
    Markerer interessante sider ved å brette et hjørne.

  2. Andre gjennomlesning. Høy hastighet.
    Leser markerte sider x2. Markerer interessante funn med gul marker.

  3. Tredje gjennomlesning. Lav hastighet.
    Leser markerte sider og tekst flere ganger. 
    Markerer ytterligere funn med gul marker og med sort penn for egne notater.

  4. Fjerde gjennomlesning. Lav hastighet.
    Leser utelukkende markerte funn og noterer med sort penn mine tanker.

Jeg varierer hvor mye tid jeg bruker mellom de ulike øktene. Optimalt gjennomfører jeg økt 1 og 2, ganske tett i tid. Videre kan det gå dager, uker og måneder mellom de neste øktene.
Det skyldes at jeg mest sannsynlig har begynt på en annen bok eller medium. Om boken blir liggende noen uker eller måneder, hjelper systemet meg å hurtig kunne koble meg på igjen. 

Bøkene som jeg har gjennomført alle de fire øktene i har jeg til vane å besøke mange flere ganger over tiden. En av mine absolutte favoritter, The Power of Habit minner om Ny Norsk Ordliste boka (Spynorsk Mordliste) jeg hadde på ungdomsskolen. Totalt falleferdig. Jeg finner ofte svar i å lese det samme mange ganger og jeg vil anta over tid bringer jeg ulike personlige perspektiver inn når jeg leser bøkene igjen og igjen. 

Dette er min teknikk, jeg vet ikke om den fungerer for deg dessverre. Kan også nevne at jeg ikke benytter denne teknikken om jeg leser en god roman, som f.eks Shantaram, som er en annen personlig favoritt. Da reduserer jeg tempoet noe og det holder med en runde - som oftest. Shantaram har jeg riktignok lest et par ganger. 

Hvis du kjøper en av disse bøkene eller har lest dem, er jeg nysgjerrig på ditt perspektiv. Vil du diskutere kan vi gjerne gjøre det over en kopp kaffe.

God sommer og god lesing. 

Sigmund

How to talk so kids will listen & Listen so kids will talk.

kke la deg lure av tittelen. Denne boken er faktisk en av mine favoritt bøker når det kommer til mellommenneskelige relasjoner og rådene som følger i boken er like anvendelige i organisasjonsutvikling som med barn i hus.

The Infinite Game.

Hvis du allerede har lest Start with Why og Leaders eat last av Simon Sinek er denne boken noe for deg. Denne boken omhandler den gryende kulturen som snur opp ned på arbeidsplassen slik vi kjenner den og er første stopp i litteraturens verden når det kommer til agilt arbeid.

Kreativitet.

Kreativitet burde nok redefineres. Det er litt ullent og uklart. Spesielt med tanke på hvor viktig det er for oss mennesker i årene som kommer.
Hilde Østby gjør en formidabel innsats med å belyse nettopp hvor enestående og mangfoldig kreativitet er.

REGENERATIVE LEADERSHIP.

Hvis du går rundt og snakker om bærekraft i 2022 uten å forstå prinsippene bak regenerativt lederskap er du en dinosaur. Giles Hutchins og Laura storm har skapt en aldeles enestående bok, som viser veien fremover.

MARCUS AURELIUS
- TIL MEG SELV.

Altså hvor skal jeg begynne??
Marcus Aurelius, mannen som ikke ville være hersker over Romerriket, men som ønsket å være filosof. Som skrev til seg selv på sengen for å bevare menneskeligheten sin. For å ikke miste perspektivene sine.

Å skrive noe for 2000 år siden, som er like aktuelt den dag i dag, er mildt sagt - Legendarisk.

Bruk litt tid på denne boken. I en verden hvor alle ønsker raske svar og løsninger. I en verden som vi oppfatter går fort og krever at vi er tilpasningsdyktige.

Marcus Aurelius stopper nærmest tiden. Gir oss fotfeste og muligheten til å bevare roen og retningen.

Humankind.

Rutger Bregman gir oss med boken Humankind, et nytt perspektiv på mennesket. For min del var det oppfriskende positiv lesing.

Spesielt med tanke på hendelsen som skjedde i Oslo natt til søndag 26. juni. Det er viktig å innse at folk flest er gode mennesker. Det gir håp for fremtiden.

Det trenger vi nå.

Avslutter med noen lånte ord fra Atlas.

i find it amusing
that we`re all pretending to be normal
when we could be 
insanely interesting
instead

Forrige
Forrige

Annerledes tanker #11

Neste
Neste

Annerledes tanker #9