Annerledes tanker #2

Hvis du fikk med deg mitt første nyhetsbrev har du fått et innblikk i mine annerledes tanker, og jeg håper det har gitt både nye tanker og en hunger etter mer. Høsten har startet og jeg gleder meg til en fullbooket september måned.
Kjenner jeg er ydmyk og svært takknemlig for interessen rundt mine annerledes tanker.
Denne uken deler jeg annerledes tanker knyttet til vårt digitale søppel og automasjon.
Håper du finner det interessant.

Ditt digitale søppel

Du tror kanskje at du gjør ditt med tanke på miljøet. Du krysser av på de fleste boksene når det kommer til bærekraftige innkjøp og transport. Kanskje du til og med befinner deg i miljøbevisste eliten og klassifiserer deg som “woke”?

I mars tok jeg en nærmere titt på både meg selv og en rekke andre nasjonale bedrifter. Både interiørarkitekter, arkitekter, ledende konsultenter, bedrifter, politiske partier og kjente merkevarer. Alle hevder å ha et fokus på miljø og bærekraft.

Selv min egen hjemmeside kom ikke bra ut, og jeg fikk et hakeslepp.

Den bruker 249 kWt med energi. Like mye til å kjøre en elbil nesten 160 mil!
Tenk at min lille nettside genererer 118 kg med CO2! Utfordringen min er at leverandøren av platformen - www.Squarespace.com ikke benytter grønn energi.
Andre platformer som for eksempel www.wix.com eller www.shopify.com benytter www.google.com sin 100% fornybare skyinfrastruktur. Løsningen for min del er å bytte leverandør.

Jeg ønsker ikke å henge ut noen, men finner jeg meg å dele www.mdg.no sin dom.
Dette for å illustrere at denne skjulte miljøsynderen treffer oss alle.

Deres nettside kommer dårligere ut enn 92% av alle andre nettsidene som er testet.

Det som slo meg var at det var påfallende mange som tydeligvis ikke er klar over sitt digitale avfall, og det muligens ikke så rart. Dette energiforbruket er ikke synlig for oss, og media kommuniserer lite eller ingenting om det.

Den teknologiske utviklingen er en potensielt større fare for menneskeheten enn vi aner. Dessverre aksepterer vi forholdsvis mange tradeoffs for menneskehetens eksponentielle digitale utvikling.

En skrivemaskin har langt mindre karbonavtrykk enn en smarttelefon, dessverre er dagens telefon nærmest en nødvendighet for oss alle.


I Norge har vi muligheten for å tilgjengeliggjøre mer bærekraftige løsninger ikke bare nasjonalt, men også for et internasjonalt marked. Dette imøteser FNs bærekraftsmål om ren energi til alle.

www.servebolt.com og www.greenmountain.no er norske aktører som kan levere grønn energi til ditt nettsted.

Ønsker du å sjekke din nettside kan dette gjøres her https://www.websitecarbon.com/.

Det er ikke bare nettsidene våres som konsumerer energi. I dag hvor over 6,4 milliarder mennesker som bruker en smarttelefon.
Kun Apple anslår at de har en milliard icloud brukere. Hvis jeg da forteller deg at et datasenter bruker mellom 3 til 7 kWt per gigabyte lagret forstår du sikkert at vi snakker om et energiforbruk som nesten ikke er til å fatte.

Dersom du for eksempel lagrer 100 gigabytes, (noe som tilsvarer noen tusen bilder og litt film) tilsvarer dette et uslipp på 0,2 tonn CO2.

Nå skal vi ikke tilbake til dumtelefoner, og vi har behov for skybasert lagring.
Men vi kan gjøre grep, både som individ og organisasjon.

Her er en liten oversikt på hvilke tiltak som kan gjøres.

·     Slett eposter

·     Slett unødvendige bilder og film i arkivet

·     Slett andre tunge dokumenter som er utdaterte i clouden.

·     Bytt til leverandører som tilbyr grønn energi.

·     Invester i eksterne fysiske harddisker.

Avslutningsvis skriver jeg litt om digitalt gull.
Det finnes utallige måter å tjene gode penger med digitale eiendeler.
Disse digitale eiendelene lurer oss temmelig godt, da de oppleves som om de finnes i tynne lufta, men det er et reelt energiforbruk knyttet til utvinningen av dem.

Fremover vil vi se mer blockchain teknologi.
Min kjære Mike Tyson selger kunst i NFT format - MIKETYSON NFT
Fascinerende å se at digital kunst kan omsette millioner av kroner.
Utfordringen med blockchain teknologi som NFT og cryptovaluta er at det krever vanvittig mye energi.

Crypto valutaen Ethereum konsumerer visstnok 44.94 Terawatt timer med energi.
Dette tilsvarer det årlige forbruket til land som Qatar eller Ungarn.
En enkeltstående transaksjon med Ethereum tilsvarer like mye energi som en vanlig husholdning benytter på en dag.

Hvordan vi skal forholde oss til dette er et helt annet spørsmål.
Å forsøke å hindre den digitale veksten oppleves som umulig og feil.
Derimot må vi sørge for å benytte grønn energi og ha et bevist forhold til vårt digitale energi forbruk. Riktignok er nok myndighetene som må de største grepene.

Nylig så jeg en person som hadde bygget om bagasjerommet i Teslaen sin for å grave etter Bitcoins, mens han ladet bilen på Supercharger stasjoner. Kanskje utspekulert, og genialt. Kultivert pøbling.

Automasjon av arbeid.

Kunstig intelligens (KI) er systemer som utfører fysiske eller digitale handlinger basert på̊ tolkning og behandling av data. KI er noe svært få av oss har et dypt forhold til i dag, men det finnes i en utstrakt grad rundt oss i det daglige og vi kan bare anslå̊ at KI er som et spedbarn med tanke på̊ den mulige eksponentielle utviklingen som foran oss.

I flere år har det pågått en stille krig.
En kamp mellom oss mennesker og data. Den har vært utkjempet i skyggende, men siden som KI har blitt mer og mer aktuelt i samfunnet kan vi danne oss konturene rundt den pågående striden. Enkelte hevder kampen ikke eksisterer, mens andre hevder det er vår undergang.

Uansett, KI eller automasjon av arbeid har nok kommet for å bli og vil påvirke i stor grad hvordan vi jobber i årene som kommer. Et real fraspark fra manuelt arbeid. Allerede nå̊ finnes det KI som kan utføre kvalitetskontroll på̊ for eksempel dører i et næringsbygg da i henhold til Universell utforming på̊ en brøkdel av tid enn hva arkitektene vil gjøre. Dessuten uten rom for menneskelige feil. Da er det ikke så rart at mange frykter denne konkurransen. For enkelheten skyld belyser jeg gjerne for arkitektene, som frykter for timene sine.

Lånekassen benytter KI til å behandle sine låntakere, slik mennesker kan gå inn og korrigere hvor det oppstår avvik eller uklarhet. De siste månedene har jeg vært i dialog med Plan og Bygg, om en minimal fasadeendring og det medfølger lange byråkratiske prosesser. Slike prosesser vil forhåpentligvis bli automatisert i fremtiden når KIen blir mer avansert. Ved avvik må vi mennesker inn for å selektere eller moderere et svar.


Tid er kostbart. Det produseres ikke, og alt vi gjør er å konsumere. Med det i tankene kan man forstå behovet for effektivisering og det kapitalistiske kappløpet vi har hatt i verden siden slutten av 1700-tallet frem til i dag. Vi har strengt tatt ikke hatt tid til så mye annet enn å kjempe mot klokka, bunnlinje og faktureringsgraden.

Jeg tror KI og automasjon av dagligdagse arbeidsoppgaver vil ha en enda større betydning, enn når vaskemaskinen inntok landet på 50-tallet.
Forestill deg all den energien og ikke minst tiden vi, fortrinnsvis kvinner brukte på å vaskeklær og sengetøy. Nylig ble jeg tipset om en interessant og morsom TEDTalk av Hans Rosling. Håper dere finner den like interessant som meg.
Hans Rosling - The magic washing machine

KI vil kunne gi oss økt mulighet til å være mer mennesker. Det betyr økt mulighet til kreasjon, eksplorasjon og potensiell innovasjon. Tenker man slike tanker litt lenger kan man fort undres om vi vil trekke tilbake mot manuelt arbeid. Jeg er usikker, men jeg ser antydninger på at saktegående yrkesfag som håndverk er noe som tenderer, samt at vi har gjenfunnet gleden med lav-tempo aktiviteter gjerne i kombinasjon med teknologi.

Har du reflektert over hvordan ditt liv vil påvirkes fremover på̊ bakgrunn av økt automasjon? Hva ønsker du automasjon skal avlaste for deg? Er arbeidsoppgavene dine fare for teknologien eller er du kanskje allerede i fare for å miste jobben?


Fra mitt perspektiv oppfordrer jeg til at du utforsker hvordan KI eller annen teknologi kan heve kvaliteten på ditt arbeid. Dette ved å øke din dyrebare tid til å utforske, leke eller fordype deg i noe nytt.

Jeg er usikker på hvor høy prosentandel av tiden lærere bruker til å både lage og rette prøver, men jeg vil anta den er betydelig.
For hva om KI kunne generert individuelle prøver til elevene basert på ferdighetsnivå? For å rette prøvene og produsere forslag til forbedrings momenter for den enkelte eleven? Da ville læreren få økt tid til individuell oppfølgning og ikke minst et bedre totalbilde av eleven.

Data vil ikke gjøre oss overflødige, men vi kan bruke maskinkraft for å øke menneskekraft.

Ønsker dere å tenke annerledes, samt lære mer om
Arbeid 2.0 er det bare å ta kontakt.

Kultivert pøbelgutt®

Om du har lest helt hit er jeg imponert!

Tusen takk!

Kom gjerne med ris og ros.

Jeg er veldig glad i konstruktiv kritikk, og svært svak for fine ord. Om du kjenner noen som bør lese mine nyhetsbrev blir jeg selvfølgelig veldig glad om du deler det videre.

Ønsker deg en fin arbeidsuke videre.

Forrige
Forrige

Annerledes tanker #3

Neste
Neste

Annerledes tanker #1